Shotokan Karate Essen

Shotokan Karate Essen

Menu

Media

Kampioenenhuldiging door de Gemeente Essen 2019

Sportkampioenen 2019 - Gemeente Essen
Sportkampioenen 2019 - Gemeente Essen

Omwille van de prestaties in Grenoble tijdens het SKAI Europees kampioenschap, de provinciale kampioenschappen en of de beker van Berlaar werden dit jaar volgende karateka’s gehuldigd:

  • Laura Dierckx
  • Arthur D’Hooge
  • Yntse Pockelé 


Maar eigenlijk ook hoorde Stien en Ellen tot deze kampioenen maar door enkele onduidelijke regels is het dit jaar misgelopen!

18/09/2014

Essen - Karate is een uit Japan afkomstige krijgskunst. De letterlijke vertaling van ‘kara-te’ is ‘lege hand’. Er worden dus geen wapens gebruikt, maar men leert zich verdedigen met de ledematen. Toch is een vermeden gevecht een gewonnen gevecht, zeggen ze bij karateclub Shotokan.

De club werd in 1989 opgericht door sensei of karateleraar Wim van de Leur. Toen die tien jaar later de club verliet werd het bestuur overgenomen door lesgevers Raoul Jakubowics en  Kees De Wild.

Trainer Raoul Jakubowics startte op zijn veertiende jaar met karate. “Ik was een heel onzekere en timide jongen. Karate heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Nu oefen ik een verantwoordelijke job uit. Ik kan echt wel zeggen dat mij dit zonder karate nooit gelukt was. Ik word er steeds op gewezen dat ik rust en kalmte uitstraal in crisismomenten."

 

Zelfbeheersing

“Veel van onze karateka's starten als stille, verlegen leerlingen”, zegt de sensei. “Maar dankzij karate ontwikkelen ze zich tot zelfzekere jongeren.  Artsen raden onze karateclub dan ook aan bij ouders.  De combinatie met het opgroeien als jongeren en de karatelessen, gebaseerd op zelfbeheersing, zelfcontrole en uitstraling komt het kind ten goede. Ook jongeren met ADHD of een bepaalde vorm van autisme kunnen bij ons terecht.  De discipline en structuur doet hen goed.

Naast de lichamelijke training (kracht, snelheid en lenigheid) wordt er ook aandacht besteed aan het mentale. Eerlijkheid, hoffelijkheid, nederigheid, moed en zelfbeheersing zijn hierbij de vijf belangrijkste waarden. Daar onderscheidt karate zich van de meeste andere sporten.

 

Zenfilosofie

Regelmatig volgen de lesgevers stages en seminaries in binnen- en buitenland. “Zo kunnen we onze leerlingen het beste van het beste geven”, zegt Jakubowics.   “Zo ben ik in 2012 naar Japan geweest om samen met een Japanse grootmeester trainingen te volgen aan de Japanse universiteiten van Tokyo en Kyoto. Dit jaar staat er een seminarie in Sardinië op het programma. Die wordt georganiseerd voor instructeurs over de hele wereld.” 

Karate kan je op iedere leeftijd doen. Het is wel belangrijk dat beginners hun eigen tempo volgen en niet die van de anderen.  Elkaar groeten is een belangrijk onderdeel van de les. Dit komt uit de oosterse Zen-filosofie, waarbij respect enorm belangrijk is.” Het sluiten van de ogen zorgt voor een rustpun”, zegt Jakubowics. “Je overloopt voor jezelf de belangrijkste punten die je geleerd hebt tijdens de les. Tegelijk regel je je ademhaling.” 

 

Info: www.shotokanessen.be

Raoul Jakubowics